måndag, april 13, 2009

MAKOWIEC FOREVER

Vallmokakan makowiec är ett måste på det polska påskbordet. Den är starkt beroendeframkallande trots att vallmofröna är inte av den sorten som man kan tillverka opium av. Det här något krångliga receptet kommer från recept.nu
Deg:
4 tsk torrjäst
1 msk socker
1 nypa salt
2.4 dl varm mjölk
7.2 dl vetemjöl
1 st ägg
1 st äggula
4 tsk vaniljextrakt
4 msk smält smör
Fyllning:
200 g vallmofrö
1.2 dl socker
4 msk smör
1.6 dl russin
1.8 dl mald mandel
0.25 tsk vaniljextrakt
4 msk honung
2 st äggvito

Gör så här

1. Degen: Blanda jäst, socker och salt i en stor skål.

2. Häll i mjölken och rör om tills allt löst upp sig.

3. Rör ner 2,5 dl vetemjöl och låt sedan degen växa till dubbel storlek på ett varmt ställe i cirka en kvart.

4. Blanda ner ägg, äggula och vaniljextrakt.

5. Knåda ner återstoden av mjölet och smöret ner i degen.

6. Varva mjöl med smör och tillsätt lite i taget.

7. Fortsätt knåda tills degen är slät och elastisk.

8. Placera degen i en stor skål, täck med en kökshandduk och låt jäsa i cirka en timme tills den blivit dubbelt så stor igen.

9. Fyllningen: Låt vallmofröna puttra i vatten tills de blir mjuka, i cirka 40 minuter.

10. Sila bort vattnet och kör till en smet i matberedaren.

11. Lägg tillbaka vallmosmeten i kastrullen och tillsätt smör, russin, mandlar, vaniljextrakt och honung.

12. Koka i cirka 15 minuter. Lyft sedan av och låt svalna.

13. Värm ugnen till 175 grader.

14. Kavla ut degen till lagom stora rektanglar.

15. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i vallmosmeten.

16. Bred ut smeten över degen och lämna dryga två cm i kanterna.

17. Rulla degen, ungefär som en rulltårta och nyp till på ändarna för att tillsluta.

18. Placera rullen på en bakplåt täckt med bakpapper, pensla med lättvispad äggvita och baka i cirka 50 minuter tills den låter ihålig då man knackar på den.

19. Servera kall.

Respektera upphovsrätten/Respect the copyrights

Dela med dig på Facebook
Powered By Blogger